Powrót

Co jeść po ostrym zapaleniu trzustki?

Czego nie wolno spożywać przy dolegliwościach trzustki

Nieodpowiednie jedzenie po przebyciu ostrego zapalenia trzustki może wydłużyć czas powrotu do zdrowia, dlatego ważne jest staranne dobieranie odpowiednich produktów i potraw. Początkowo należy wystrzegać się potraw tłustych, ciężkostrawnych i zawierających błonnik pokarmowy.

Po przebyciu łagodnej postaci ostrego zapalenia trzustki, początkowo należy stosować dietę lekkostrawną i ograniczyć w niej tłuszcze. Do normalnej diety można przejść po około 3-4 tygodniach. Osoby, które przebyły ciężką postać choroby do normalnego żywienia przechodzą po około 2-6 miesięcy. [1]

Początkowy okres rekonwalescencji

W początkowym okresie rekonwalescencji, jeszcze w trakcie pobytu w szpitalu, stosuje się dietę niskotłuszczową, czyli tłuszcze ogranicza się do minimum. Należy spożywać posiłki regularnie, o stałych porach, 4-5 razy dziennie. Jednorazowy posiłek nie powinien być zbyt obfity. Dieta powinna być lekkostrawna, dlatego zaleca się jasne pieczywo, najlepiej czerstwe, drobne kasze, biały ryż, drobny makaron. Z produktów, które dostarczają białka należy wybierać chude mleko, chudy twaróg, rybę, odtłuszczoną wędlinę, drób, cielęcinę, wołowinę. Spośród tłuszczów można zastosować niewielkie ilości masła, oleju słonecznikowego, sojowego, oliwy z oliwek, ale dodawać go zawsze pod koniec gotowania, w niewielkich ilościach. Korzystne jest włączenie do diety warzyw i owoców zawierających witaminę C i beta-karoten. [1,2]

Nie zalecane jest tradycyjne smażenie, pieczenie w piekarniku, obsmażanie potraw. Dania mogą być przygotowywane poprzez gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, ale bez wcześniejszego obsmażania. Jeśli potrawa wymaga pieczenia w piekarniku, najlepiej przygotować ją w naczyniu żaroodpornym bez dodawania tłuszczu. Nie należy podawać sosów, nie zagęszczać potraw zasmażkami.

Dieta powinna być lekkostrawna, dlatego należy wystrzegać się nadmiaru błonnika w diecie. Niezalecane jest pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, brązowy ryż. Nie należy również spożywać całych jaj i tłustego mięsa – wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, tłuste ryby i wędliny, kiełbasy, parówki. Nie zalecane są konserwy, mięsa i ryby wędzone, peklowane. Niedobrym pomysłem będzie spożywanie boczku, smalcu, słoniny. [1,2]

Niestety wszystkie słodkości, które zawierają kakao lub czekoladę nie są wskazane do spożycia w początkowej fazie zdrowienia. Słodycze, które zawierają tłuste kremy, bitą śmietanę, masło też będą źle tolerowane. [1,2]

W czasie rekonwalescencji obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania alkoholu. Po jego spożyciu może dojść do utrudnionego odpływu soku trzustkowego, co prowadzi do uszkodzenia jej komórek. [3]

Wzdęcia i gazy

Ważne jest unikanie wzdęć i gazów, dlatego z diety należy wyeliminować cebulę, czosnek, kapustę, kalafior, brokuł, brukselkę, fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, soję, paprykę. Spośród owoców należy się wystrzegać gruszek, śliwek, czereśni oraz wszelkiego rodzaju orzechów. [1,2]

Rozszerzanie diety

Zazwyczaj cały proces przechodzenia od diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu, do normalnej trwa 4-6 tygodni. Jest to jednak zależne od indywidualnej tolerancji nowych produktów przez chorego. Jeśli po spożyciu większych ilości tłuszczów wystąpią objawy gastryczne: uczucie pełności po posiłku, wzdęcia, kurczenia i przelewania w jamie brzusznej, papkowate stolce z domieszką tłuszczu, należy znów powrócić do ograniczenia tego składnika, na około 2 tygodnie. Po tym czasie można ponownie spróbować zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie. Bardzo ważne jest stopniowe zwiększanie zawartości tego składnika, najlepiej dodając go na koniec gotowania. Nie należy od razu, po miesiącu restrykcyjnej diety, jeść potraw smażonych i ociekających tłuszczem. [1,2,3]

Chorzy, którzy przebyli ciężką postać ostrego zapalenia trzustki, zwykle wymagają – poza dietą – stosowania specjalnych preparatów zawierających odpowiednie enzymy. [2]

 

 

  1. Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J. Włodarek D. Dietoterapia 1. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2009, s. 92-99

  2. Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa 2010, s: 281-283

  3. Dzieniszewski J., Jarosz M. Rola żywienia w etiopatogenezie i leczeniu chorób trzustki. Nowa Med 1999;10